Cliëntervaring

”Mijn vorige (eerste) bevalling verliep niet prettig. Daar kwam ik achter toen ik, 11 jaar later, voor mijn tweede bevalling stond. Alles kwam weer naar boven van de eerste. Zou het deze keer ook zo gaan? Weer in het ziekenhuis, met mijn benen omhoog in klemmen, felle tl-verlichting en ongevraagd medicijnen toedienen. Dat maakte me angstig! In de Centering Pregnancy-groep die Nienke leidde, kwam ik erachter dat het niet nodig is dat het zo gaat als je toch naar het ziekenhuis moet. Verhalen van anderen zorgden ervoor dat ik dacht; ik wil dat ook zo, maar hoe bereik ik dat? Heb ik daar wel zeggenschap over?

Nienke zag mijn angst en onzekerheid. Ze belde me hierover op en ik nodigde haar bij mij thuis uit. We hadden een fijn gesprek. Ik kreeg alle ruimte om te vertellen en Nienke stelde de juiste vragen. We deden een oefening, waarin we teruggingen naar mijn vorige beval-ervaring. Het lukte om deze ervaring te overschrijven met een positief gevoel!

Mijn man zat er ook bij. Zo kon hij ook zijn vragen stellen. En ik hoefde het niet nog eens te vertellen naderhand.

Door haar baan als geboortecoach kon Nienke ook bij mijn bevalling zijn en mij hierbij ondersteunen. Dat was erg prettig en vertrouwd. Helaas eindigde mijn bevalling alsnog in het ziekenhuis en zelfs met een keizersnede. Maar dankzij Nienke lukte het om hier een positieve ervaring van te maken!

Het lukte om de nare ervaring te overschrijven met een positief gevoel!